10 szuper praktika a konyhában, amit ismerned kell!

10 szuper praktika a konyhában, amit ismerned kell!

Mindig akadnak olyan kellemetlen műveletek a konyhában, amik bosszúságot okoznak – vagy azért, mert nem áll rá a kezed, vagy azért, mert még nem találtad meg a nyitját a dolognak! Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy ezektől végleg megszabadulj!

  1. Ha a sütemények hozzávalóit pár órával a felhasználás előtt szobahőmérsékleten pihenteted – a tojásokat is –, akkor a tészta könnyebben összeáll, és omlósabb lesz.
  2. A paradicsomot és az őszibarackot úgy a legkönnyebb meghámozni, ha X-alakú bevágást ejtesz az alján, majd forró vízbe teszed egy percre. A felkunkorodott héjat így már egyszerűen lehúzhatod.
  3. Ha a vágódeszkán hagymát aprítottál, és nem szeretnéd, hogy szagos maradjon, akkor citromlé és só keverékével dörzsöld át a nedves deszkát, majd öblítsd le.
  4. Hogy ne eredjen el a könnyed aprítás közben, tedd fél órára a hagymát a hűtőbe, mielőtt hozzálátsz. A kést vizezd be, és a szádon át vedd a levegőt, amikor szeletelni kezdesz!
  5. Ha elsóztad az ételt darabolj bele krumplit! Főzd puhára, majd szedd ki az ételből. A krumplidarabok ugyanis magukba szívják a sót.
  6. Ha leégett az étel, és fekete foltok tarkítják az edény alját, akkor töltsd meg hideg vízzel, tegyél bele három evőkanál sót, majd forrald fel. Ezután már könnyedén eltüntetheted a leégett foltot.
  7. Rántott csirkemell készítés előtt a csirkemell szeleteket áztasd be fokhagymás tejbe, majd néhány óra áztatás után panírozd be. Így sokkal omlósabb és finomabb lesz.
  8. Tegyél néhány csepp citromlevet a tojásfehérjéből felvert habba, így keményebb lesz a hab.
  9. A csaptelepekre vigyél fel egy rongy segítségével 20%-os ecetet, majd hagyd állni 10 percet. Ezt követően szódabikarbónás nedves szivaccsal töröld át a csapot és a végén tiszta vízzel öblítsd le. Ragyogóbb lesz, mint új korában!