Nem csak tiszta, de higiénikus is! – tippek konyhába

Nem csak tiszta, de higiénikus is! – tippek konyhába

Nem minden tiszta, ami annak látszik! A legkártékonyabb piszok sokszor egyáltalán nem észrevehető, és az eltakarításához sem elég egy szimpla mosás vagy törölgetés. Íme pár tipp, ami segít tényleg tisztán tartani a konyhádat!

Vágódeszka:

Soha ne használd ugyanazt vágódeszkát a zöldségekhez és a húshoz. Jobb, ha erre a célra két külön deszkát tartasz fenn. Használat után mindig alaposan mosd el a deszkákat forró vízben, mosogatószerrel és súrolókefével, hogy az apró repedések is megtisztulhassanak!

Hűtő:

A hűtő ideális hőmérséklete 0 és 5 °C között van, ezért a penészgombák és bacilusok jóval nehezebben szaporodnak itt el. De ettől még jelen vannak, és ezért a szakértőnk szerint a hűtőt hetente egyszer tanácsos ecetes vagy tisztítószeres vízzel áttörölni!

Készétel raktározás:

A hűtőbe soha ne tegyél be forró készételt, mert ez a hűtő felmelegedését, bepárásodását és így baktériumok elszaporodását okozhatja. Gyorsíthatod a hűtési folyamatot, ha a mosogatóba hideg vizet engedsz, és ebbe állítod bele az edényt. Újramelegítéskor főzd fel újra forrásig az ételt, és lehetőleg másnap vagy legfeljebb harmadnap fogyaszd el ezeket a maradékokat. Így elkerülheted, hogy megromoljon, és az elszaporodott bacik más ételeidre is átterjedjenek a hűtőben.

Mélyhűtő:

Ha nem akarod kidobni az ételt, elteheted a mélyhűtőbe – de nem örökre! Legfeljebb három, húsok és tojásfehérje esetében pedig két hónap után innen is el kell fogyasztani az ételt, ha pedig ez nem történik meg, alaposan nézd meg, hogy nincs-e baja. Ha kerülni akarod a lehetőségét is a bacilusoknak, akkor a mirelit áruk felengedését mindig a sima hűtőben végezd. Azt se feledd el, hogy tisztasági és energiatakarékossági okokból 4-5 havonta célszerű leolvasztani a fagyasztót. Tartsd mélyhűtőd hőmérsékletét -18 ºC alatt!

Zöldségek és a gyümölcsök tárolása:

Áldás, ha van egy kiskamrád erre a célra. Tartsd itt külön polcon a gyümölcsöket, a zöldségeket és a földes árukat, mint amilyen a burgonya és a hagyma is. Ha nincs kamrád, használj műanyag vagy kerámiaedényeket. A gyümölcsöket tálakban az asztalra is rakhatod, ezek nem igénylik mindenáron a hűtést, kivéve az olyan gyümölcsöket, mint az eper, amit zárt dobozban helyezz el a hűtőben!

Mosogatószivacs:

Ki gondolná, hogy a mosogatószivacs is rengeteg baktériumot hordozhat? Márpedig pont ez a legnagyobb fertőzésgóc, és általában sokkal több a baci benne, mint a wc-ben! Időnként (két-három naponta) ezért ezt is ki kell mosni és fertőtleníteni, havonta pedig mindenképpen le kell cserélni. A mosogatás pedig mindig folyó vízben történjen!

Kuka:

Néha bizony a kukát is fertőtleníteni kell, mert különben számos fertőzés forrása lehet. Ha már szaga van a kukának, akkor el is késtél ezzel a dologgal – lehetőleg ne várd ki ezt a stádiumot! Azt pedig talán említenünk sem kell, hogy aki teheti, gyűjtse szelektíven a hulladékot!