Rosé kacsamell ázsiai sült zöldséggel, édes savanyú mártással

Rosé kacsamell ázsiai sült zöldséggel, édes savanyú mártással recept

Elkészítési idő: 35-40 perc (a kacsa méretétől függően)

Hozzávalók (2 adaghoz)

  1. 1 pár kacsamell
  2. 2 db sárga kaliforniai paprika
  3. 2 db kápia vagy piros kaliforniai paprika
  4. 1 szál póréhagyma
  5. 1 doboz gomba (Shiitake, de ha nem találunk, bármilyen megfelel)
  6. 1 doboz bébi kukorica
  7. 1 doboz bébi zöldborsó
  8. 1 db lime
  9. 1 evőkanál szezámmag olaj
  10. 1 evőkanál szójaszósz

Hozzávalók a mártáshoz:

  1. 3 dl fehérbor (édes vagy száraz is lehet)
  2. 4-5 evőkanál méz
  3. 1 kisebb darabka gyömbér
  4. 2 gerezd fokhagyma
  5. 1 narancs
  6. 1 friss chili
  7. 1 evőkanál szójaszósz

Elkészítés:

A bőrös kacsamellet alaposan mossuk meg, és egy éles késsel távolítsuk el róla a felesleges bőrt, majd nézzük át, hogy nem maradt-e tollmaradvány benne. A kacsa bőrét irdaljuk be úgy, hogy kis négyzeteket kapjunk, de vigyázzunk, hogy közben lehetőleg ne vágjunk bele a húsba! Ezután a mellet sózzuk meg, majd tegyük félre. Ha ezzel megvagyunk, a sütőt melegítsük elő 160 fokra, alsó-felső sütés üzemmódban.

Következő lépésként öntsük a bort egy gyorsforralóba vagy egy olyan kis nyeles fazékba, amiben jól lehet forralni és mártásokat készíteni. A borhoz adjuk hozzá a szójaszószt, a mézet, valamint a hámozott gyömbért, a chilit és fokhagymát. A narancsról egy hámozóval vágjuk le vékony csíkokban a héját, és ezt is rakjuk a mártás alaphoz, amit forraljuk egészen addig, amíg sűrű állagú nem lesz. Ezt követően tegyük félre, mert készen is van!

A kacsát egy hideg serpenyőben, bőrrel lefele, alacsony hőmérsékleten lassan kezdjük el sütni. Nem kell zsiradékot használni, hiszen a bőr maga is gazdag zsírban. Süssük 3-4 percig a bőrén a mellet fordítás nélkül, míg aranybarna nem lesz. Ha kész, helyezzük egy tepsibe bőrrel felfelé, majd tegyük a sütőbe a hús méretétől függően 8-10-12 percre.

A zöldségeket mossuk meg és aprítsuk fel tetszés szerinti méretre és formára. Ezt követően egy kevés szezámmag olajon wokban vagy egy nagyobb méretű serpenyőbenaddig sütjük, amíg meg nem pirul. Fontos, hogy ne sózzunk, mert ettől a zöldség kiengedi a levét, és nem pirul, hanem fő!

Amikor kellően megpirultak a zöldségek, egy kevés limelével és szójaszósszal ízesítsük.

A kacsamellet vegyük kis a sütőből, tegyük egy vágódeszkára, és alufóliával lefedve pihentessük 5-6 percig. Ezután vágjuk szeletekre, és helyezzük egy adag zöldség tetejére, végül utolsó mozzanatként locsoljuk meg a házi készítésű édes-savanyú szószunkkal! Díszítéshez használhatunk csírákat vagy friss koriandert. Készen is van a rosé kacsamell.

Vissza a húsételekhez