Aszalás sütőben – egyszerű és egészséges tartósítás

Az aszalás az egyik legjobb tartósítási módszer, hiszen a legtöbb értékes anyagot – például a vitaminokat – így őrizhetünk meg leghatékonyabban a gyümölcsökben

Egyébként nem csak gyümölcsöt, hanem zöldségféléket is érdemes házilag aszalni, és ehhez nem is kell külön berendezést venni – elég, ha van otthon egy jó sütő!

Ha finom, tartósítószer mentes és eredeti ízeket őrző gyümölcsöt, zöldségchipseket szeretnél ennél télen, akkor a legjobb módszer, ha a nyári és őszi termést otthon megaszalod. Ehhez ma már professzionális, ám kissé drága gépek is vásárolhatók, de van egy olcsóbb megoldás is: ha a sütődet használod.

Az aszalás lényege, hogy lassan, viszonylag alacsony hőfokon elpárologatjuk a gyümölcsökből a víztartalmukat, amik így kiszárítva nagyon sokáig elállnak és megőrzik vitamintartamukat, sőt egy kis nedvesség hatására még valamennyit vissza is nyernek eredeti állagukból. Az így elkészített finomságok télen kiváló vitaminpótlók és nagyszerű édességek is, hiszen koncentrálódik bennük a gyümölcscukor. Ám éppen ezért a diebéteszeseknek óvatosan kell bánni velük, mert magas fruktóz tartalmuk vércukor ingadozást okozhat.

A legegyszerűbb módszer, ha padláson aszalsz, de ennek végeredménye meglehetősen kétséges – ha jó az időjárás, akkor sikerül, de könnyen tönkre is mehet, megrohadhat a gyümölcs. Ráadásul sok embernek saját padlása sincsen, ezért mi inkább egy biztosabb és szinte mindenki számára elérhető megoldást ajánlunk: a sütőben történő aszalást.

Ebben az esetben fontos, hogy légkeveréses sütőt használj, hogy a hő egyenletesen érje az aszalásra betett gyümölcsöket és zöldségeket. Az aszalás során a sütőajtót mindig résnyire kell hagyni, hogy a vízpára letávozhasson, és bent a célnak megfelelő záraz, meleg „klíma” uralkodjon. Eleinte, amíg magas a nedvességtartalmuk az aszalványoknak a sütőt feltekerheted akár 70-80 fokig is, majd később vedd vissza 40-50 fokra. Ha a lehető legtöbb vitamint szeretnéd megőrizni, akkor végig az utóbbi, alacsonyabb hőmérsékleten tartod a sütőt, az enzimek ugyanis ezen még nem károsodnak. A sütőt bátran telerakhatod tálcákkal – amennyi csak belefér –, és ezekre lazán szétszórva helyezd el az aszanivalót. Folyamatosan ellenőrizd, hol tart éppen a folyamat, és csak akkor vedd ki a tálcákat, ha már teljesen kiszáradtak a gyümölcsök, a zöldségek pedig chips-szerűen ropogósak!